MO SR: Ozbrojené sily sú pripravené pomôcť obciam bojujúcimi so záplavami

23.07.2008 Celý región

Bratislava 23. júla (TASR) - Obciam bojujúcimi so záplavami je pripravený pomôcť aj rezort obrany.
Podľa hovorcu ministerstva obrany Vladimíra Gemelu ak príslušné orgány požiadajú ozbrojené sily o pomoc, armáda môže do postihnutých oblastí vyslať do 3000 vojakov, ktorí sú pripravení zasiahnuť. Vojaci by mohli pomáhať napríklad pri plnení vriec s pieskom.

Pripravená je aj ťažká technika vrátane jedného mostného tanku, ktorý môže na požadované miesto prepraviť dva pontónové mosty. Zatiaľ z vojenskej techniky pri povodniach zasahuje žeriav AV 15 v Sabinovskom okrese, k dispozícii sú ďalšie štyri žeriavy.

Ministerstvo obrany okrem ťažkej techniky môže pomôcť aj nasadením deviatich čerpadiel, konštatoval Gemela. Keďže tieto čerpadlá obsluhujú vyškolení vojaci, už sa vydal rozkaz, aby vojakov v prípade potreby stiahli do služby z dovoleniek, ktoré teraz niektorí z nich čerpajú.

Na východ Slovenska do záplavami postihnutých oblastí v okresoch Bardejov a Stará Ľubovňa vycestovali predseda vlády SR Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Ako prvú navštívia obec Čirč v okrese Stará Ľubovňa, kde v rozbúrenej vode potoka prišli o život súrodenci, brat a sestra.
 

Vyberte región